Pizza na cienkim cieście Kraków

Author: | Posted in kulinaria No comments

Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najlepiej. W najwyższym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

restauracja włoska Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, aby utworzyć swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować bądź kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która mocno uwidocznia technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.